Amstelario
Intro 2002 2000 1998 1996
Dé Amstelario, de heroïsche motortocht van Amsterdam naar de Guzzi-fabriek in Mandello del Lario aan het Como meer. Deze tocht bestaat uit twee ettapes van ca. 1200 km over de secundaire wegen van Nederland, België, Luxemburg Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en uiteraard Italië. Na een rustdag gaat de tocht weer terug. Met een gemiddelde snelheid van 57,5 km/h moeten de rijders langs de opgegeven route rijden. Dit betekent dat de tocht ongeveer 20 uur duurt. Een test voor mens en machine, dus.

Hier de start van 2000 bij het "De Mirandabad"
Hieronder vindt je voor verschillende jaren een route beschrijving. De tijd indicatie is gebaseerd op 57 km/u, tenzij anders vermeld. Starttijden zijn overgenomen van de echte tocht. In de officiële tocht is heel weinig rusttijd opgenomen (3x 10 minuten!!!), meer rusttijd betalen de deelnemers dus met strafpunten, of de achterstand moet op het volgende traject ingelopen worden. 
Als je deze tocht privé wilt rijden kun je natuurlijk ergens anders starten dan aangegeven. De kilometerstand klopt dan niet en hiervoor moet je corrigeren. Let op: het komt geregeld voor dat de km-stand de enige indicatie is voor een zijweg.
Extra verontrustend is het daarom dat de tocht is uitgezet met een Guzzi km-teller. Guzzi heeft op het gebied van teller afwijkingen een naam hoog te houden (tot 20% komt voor) . De tip: reset de dagteller iedere 100km om het verschil binnen de perken te houden.

Hoewel de Amstelario veel populariteit geniet onder de MGCN-leden, is de organisatie in handen van de vml MG-club "De Arend".

Route 1996
  
De tocht begint bij het "De Mirandabad" in Amsterdam. Dit is waar de A2 begint bij afslag S110.
De bestemming in Mandello is Hotel "Giardinetto". 
Amsterdam >> Mandello (43kb)
Mandello >> Amsterdam (64kb)
Route 1998
  
Ook nu is het begin bij het De Mirandabad in Amsterdam.
De bestemming in Mandello is weer het Hotel "Giardinetto". 
Amsterdam >> Mandello (39kb)
Mandello >> Amsterdam (48kb)
Route 2000
  
De tocht begint ook deze keer weer bij het Mirandabad in Amsterdam. En de bestemming in Mandello is Hotel "Giardinetto".
De route gaat in 2000 over bijna alle hoge passen van de Alpen en is ook iets langer geworden, 2 x 1350 km. Dat wordt weer gecompenseerd door wat meer snelle stukjes. In het kort even de passen: Glaubenberg, Grimsel, Furka, Oberalp, Lukmanier, Maloja, Julier, (de Susten was nog dicht)
Amsterdam >> Mandello (89kb)
Mandello >> Amsterdam (83kb)
"Het was een sage van oud hollandsche heldenmoet ende  broederschap",  zoals ik iemand heb horen zeggen. En dat is zeker waar. De millenium tocht van de Amstelario is laat in het jaar gestart, waardoor vrijwel alle Alpen-passen open waren. Ik heb deze keer zelf de sensatie van de tocht beleefd. Zowel heen als terug 24-uur vrijwel non-stop in het zadel over de mooiste wegen tussen Amsterdam en Mandello. Zonder de mensen op de controleposten en zonder een duidelijk doel (de sfeer en het wij-gevoel in Mandello) houd je dat dus niet vol.


Een sage van oud hollandsche heldenmoet ende broederschap

Klik hier voor nog meer sfeerbeelden.

Route 2002
  
Deze keer een kleine wijziging tov de vorige rit. De start is bij Motortoer in Amsterdam.
De bestemming in Mandello is Hotel "Giardinetto". 
Doordat we dit jaar vroeg in mei starten zijn de meeste passen in de Alpen nog niet open. De route organisatie heeft er daarom een interessante Eifel Schwarzwald tocht van gemaakt. Ook gaan we deze keer op de terugreis ver door Belgie. 
Amsterdam >> Mandello
Mandello >> Amsterdam
Klik hier voor een uitgebreider verslag