LPD (Low Power Device)  
  Okay, low-power, dat spreekt hier niet zo tot de verbeelding, maar let op, de mogelijkheden van deze apparaatjes zijn geweldig. Afhankelijk van de frequentie zijn ze vrij verkrijgbaar (450-460 Mhz, vrij voor burgers). Meer details over deze zaken kun je vinden op de site van de VERON, verder is dit niet mijn bier.  
Het uitgangspunt van de LPD is weer een headset en een PTT (push to talk) knop. De aansluiting is als volgt, 
  In feite zijn de microfoon en de speaker bij de LPD in twee gescheiden circuits opgenomen. 
Hier ontstaat direct het eerste probleem, want de meeste headsets in de handel hebben een centrale massa draad voor de speaker en de mic. Dat werkt dus absoluut niet. Binnen enkele seconden staat de speaker keihard in je oren te tetteren van de statische ruis.

De eenvoudigste zekere oplossing is dus volgens deze bovenstaande schets de headset bouwen.

 
Maar, ik wou natuurlijk mijn headset ook nog voor de 27mc en de intercom kunnen gebruiken. Dus ik wilde de schaar er niet inzetten, daarom de volgende oplossing,
  In onderstaande schema is de werking weergegeven. In de originele versie van mijn headset heb ik dus een dergelijke knop gebruikt (wordt ook in de hand-mic van 27mc gebruikt), na nog wat experimenteren, bleek dat ook ee twee keer Normally Open drukknop gebruikt kan worden. Deze moet dan in de ruststand beide(!!) draden naar de microfoon onderbreken. Anders is de zwefende (??) spanning op de spoel (die als condensator werkt, want niet ideale spoel) van de microfoon zohoog dat enorme storing ontstaat. De speaker is dan dus continu verbonden.  
   


 
Hieronder een beschrijving van de assemblage

 

Onderdelen
Stereojackplug chassi-deel 3,5 mm Voor aansluiting met de headset
Monojackplug 3,5 mm stekker Speaker in de porto
Monojackplug 2,5 mm stekker Mic en PTT in de porto
Drukcontact Rafi 16 mm inbouw diam 2 x NO
PVC buis diam.19mm, lengte 8 cm Behuizing
Stoelpoot beschermer diam.19mm 
Stereokabel 1,5 m
Beschrijving:
De PVC buis wordt de behuizing. Over de lengte open zagen en in de zaagsnede een gaatje voor de stereokabel maken. Kabel doorvoeren en de aansluitingen volgens het schema maken. Het chassi-deel volgens schema vast solderen en in de stoelpoot beschermer vast zetten. Aan de enekant de drukknop in de PVC-buis stoppen, aan de andere kant de meubelstop met stereojack over de PVC buis schuiven. Het geheel klemt nu automatisch. Aan het uiteinde van de stereokabel de jackplugjes vast solderen. Kijk eerst of ze wel in de porto passen, omdat de body soms wat te groot is. Ik heb de plugjes bijgeveild, maar de massa's mogen elkaar in geen geval raken, want dan knetter je uit je helm.
   
   Zo de set is klaar, met een TieRep de knop op het stuur en gaan. Dan merk je nu of je een goede of slechte headset hebt. De microfoon moet zo goed mogelijk afgeschermt zijn tegen de wind, anders hoort niemand je. Vanaf zo'n 80 km merk je het verschil