Toertochten  
 
Tijdens mijn studie haalde ik mijn motorrijbewijs. Mijn motor gebruikte ik toen als functioneel vervoer. Het rijden opzich was natuurlijk fantastisch, maar de bestemming was het doel. 
 

Het rijden als doel kwam pas bij de eerste motor vakantie in de Ardennen en Frankrijk. Bepakt en bezakt, met de kaart op de tanktas, opweg naar de niet te ambitieuze bestemming van de eerste etappe, Vianden in Luxembourg (of ergens in de buurt).

 
 

Toeren vanaf de kaart

 
 
Als onervaren motorrijders ploeterden wij ons een weg over de saaie rechte provinciale wegen van Nederland om vervolgens te verdwalen in het onoverzichtelijke België. Na een dag met hier regen en daar opklaringen, streken we redelijk afgemat neer op een belgische camping voor de luxemburgse grens. Resultaat 480 km gereden, terwijl dit nooit zo ver kan zijn.
Wat ging er mis?
Daar heb ik inmiddels een goed beeld van. Met de Michelin kaart van de Benelux in de tanktas had ik toen totaal geen overzicht van de weg naar de eindbestemming. Steeds zie je een klein rechthoekje van de totale kaart en met wat gehannes kun je ook aardig bijhouden waar je bent. Maar je weet dus niet waar je naartoe moet. Het gehannes voor de plaatsbepaling betekent dat je bij vlagen op iedere splitsing stilstaat om de volgende bestemming te bepalen.
Oplossing:
De tweede dag reden we dus met een smalle strook met plaatsnamen langs de kaart. Belangrijke steden en dorpen op de route hadden we op de lijst genoteerd. Dit vergt een klein beetje voorbereiding, bijvoorbeeld tijdens koffie pauzes, maar de gemiddelde snelheid stijgt aanzienlijk en het hinderlijke stoppen op de splitsingen wordt steeds minder. Echter, in Europa wordt fanatiek aan verkeersregeling gedaan. Als je van A naar B gaat, wordt je altijd via de hoofdwegen geleid, dat betekent dat je voortdurend op de kaart moet blijven kijken om te vermijden dat je op de rechte wegen komt en weer een groene (Michelin) slingerroute voorbij bent gereden.

 
     
 

Roadbook

 
 
Een stapje verder dan de lijst met plaatsnamen, is het Roadbook (zie beschrijving verderop voor de aangepaste tanktas). De basis hiervoor is een beschrijving in termen van:
  • KM-stand 
  • Plaats
  • Bestemming
  • Weg naar bestemming
  • En verder aangevuld met informatie naar persoonlijke smaak.
Een voorbeeld hiervan is de Amstelario Route. Uitgeprint is deze route een aantal A4-tjes die gemakkelijk achter het venster van de tanktas passen. Aangezien hier steeds huidige plaats, bestemming en het wegnummer gegeven worden, is er theoretisch geen kaart nodig. Met wat extra voorbereiding kan het zelfs echt zonder de kaart.
 

     

 

De Zon

 
 
Alle motor vakanties die ik tot nu toe gedaan heb, eindigen met een haastige terugtocht naar de ferrie of met een laatste dagrit van minimaal 12 uur of meer over Péages en snelwegen. Uiteindelijk klopt de planning nooit en een van te voren bedachte route wordt slechts op hoofdlijnen gevolgd. De vraag rijst dan ook of het allemaal wel zo precies komt. De eindbestemming van de dag ligt bijna nooit vast, de tijd speelt geen rol en over welke weg het gebeurt is niet belangrijk, als het maar plezierig rijden is.
Met deze filosofie in het achterhoofd, reden we vanaf een camping ten zuiden van London richting Wales. Globaal wilden we even een foto maken bij StoneHenge en dan via de Cottswold en Bristol naar Wales.
Het was een verschrikkelijke dag, de regen kwam met bakken uit de lucht en na de koffie besloten we alleen nog maar naar de blauwe stukjes lucht te rijden. Dit is dus de oplossing. De rest van de dag was het bij ons vrijwel droog, terwijl de weg niet één keer droog geweest is. Zonder op de kaart te kijken, maar door  de richting van de zon af te leiden (zowel hoofdrichting als lokaal om de regen te omzeilen) is dit een geweldige ontspannen manier om uren onder prima omstandigheden te rijden.

 
     
  Maak van je oude tanktas een Roadbook
Met een schaar, een aansteker, een paar PVC-buisjes en klitteband heb ik in mijn tanktas een Roadbook gemaakt. In de handel is zo'n tas voor ca. hfl 400,- te koop, maar voor 15,- piek bouw je je eigen tas ook om. Zeker als je al een modulaire tanktas hebt (bijv. van het merk Miles & Miles, motoport, was hfl 175,-), kun je één deel met het roadbook uitvoeren. De rest van de tas blijft dan volledig in takt.
 
     
 
Voor het ombouwen heb je de volgende ingredienten nodig,
    • PVC-buis 19mm (buitendiameter), 16mm binnen ca 30 cm lang 
    • PVC-buis 16mm (buitendiameter), past in de 19mm buis 70 cm lang 
    • 19mm binnendiameter tafelpootbeschermers 
    • PVC-lijm 
    • Klitteband 25 cm 
De werking is als volgt, twee 16 mm PVC-buisjes vormen de route rollen. Van de 19 mm PVC-buisjes heb ik klemmen gemaakt. De route rollen zijn over een lengte van 22 cm open gezaagd, zodat een A4-tje er ingeschoven kan worden. De 19 mm papierklemmen (zie tekening) zijn ook over de lengte opengezaagd. Het papier wordt geklemd door de rol op te winden en de klem gedurende 1 cm vast te houden. Idem voor de andere rol.

Onderstaande schets toont drie aanzichten van het tanktasdeel dat ik omgebouwd heb.
De aanpassingen aan de tanktas zijn de volgende,

  • Maak twee 16 mm gaten in de linker zijkant van de tanktas, de bediening kan dan met de koppelingshand. De hartafstand tussen de gaten moet ongeveer 12 cm zijn, hierdoor heb je ongeveer een derde A4 voor je. De ruimte onder de route-rol kun je gebruiken voor een kaart. Afhankelijk van de dikte van de papierrollen moet de ruimte tot de bovenkant van de tanktas groter zijn. Ik heb 5 mm genomen. Het hart van de papierrol zit dus 11 mm onder de rand van de tanktas
  • Door de gaten komen de twee route rollen. De bekleding achter het venster van de tanktas moet nu weggeknipt worden. Knip hier een rechthoek van ca. 22 x 12 cm uit, zoals in de onderstaande afbeelding getoond.
  • Als je niet bij de binnenbekleding kunt komen, omdat het tanktas compartiment te laag is en/of de rits niet vergenoeg doorloopt, dan moet de onderkant van het compartiment eruit (dat heb ik gedaan). Ik heb een rechthoek aan drie zijden losgeknipt. De binnenvoering van de bovenkant heb ik weer vast geplakt/genaaid op de rand van de losgeknipte onderkant, klitteband erop en klaar is het luikje. De rollen stop ik ook via dit luikje in de tanktas.
  • De versteviging in de zijkant van de tanktas kan heel stevig zijn. Misschien moet hier geboord worden.
  • De afgeknipte / geboorde randen kun je heel goed afwerken met een aansteker. Het nylon smelt dan een beetje en rafelt niet verder.
  •  
     
     
     
    Onderstaand is een schets van de route rollen en de geleider. Per rol is het volgende nodig,
    • PVC-buis 290 mm lang, buitendiameter 16 mm, deze buis wordt de lengte 245 mm ingezaagd. De zaagsnede is de gleuf waar later de papierrand in gaat.
    • 2 papierklemmen 30-40 mm lang buitendiameter 19 mm. Deze buisjes worden  aan een kant over de lengte ingezaagd en om de 16 mm buis geschoven.
    • 2 ringetjes van 5 mm buitendiameter 19 mm. Deze worden op de bovenstaande PVC-buis geplakt, zoals in de schets is aangegeven.
    Doe dit nog een keer voor de tweede rol. Het verbindingsstuk bestaat uit twee 16 mm lange ringetjes met buitendiameter 19 mm en een Buitendiam. 16 mm verbindingsstuk, zie schets. Het verbindingsstuk wordt met klitteband aan de binnenkant van de tanktas bevestigd, tegenover de kant van de gaten(rechts dus).
     
     
     
     
    Steek nu de routerollen met de 40-45mm uitstekende bedieningseinden door de gaten in de tanktas en stop het andere eind in het verbindingsstuk. En klaar is kees.

    Om het nou helemaal af te maken heb ik achter het papier twee (2) 12V 2Watt lampjes geplakt, op de onderkant van dit tanktas compartiment. Dit licht schijnt door het papier en 's nachts is het roadbook prima te lezen.

     
         

    Een GPS Navigator

    Een GPS mag in deze lijst niet onbreken. Ik zou zeggen dat alle voordelen van kaart en roadbook in de GPS aanwezig zijn. Je hoort wel eens dat GPS-rijders weinig idee hebben waar ze zijn, maar dat waarschijnlijk alleen als ze de route niet zelf ingeprogrameerd hebben. Zelfs het navigeren op de zon gaat gemakkelijk met een GPS, "Rij maar een end heen, als je er genoeg van hebt pak de route weer op of neem je de snelste weg terug". Gevoelsmatig zit er nog wel een verschilletje tussen het zelf bepalen en zelf laten bepelen, maar het is een kniezoor die daar op let :-).
    Anyway, voor mij is de prijs nog steeds een belemmering geweest, dus verwijs ik naar een interessant forum topic op www.mgcn.nl.
    Klik hier voor het topic